با سلام خدمت دوستان گرامی، خدا قوت!
از آنجا که وقت شما در این روزها بسیار کم بوده و سخت مشغول مرور مطالب هستید، بی مقدمه نکاتی چند در رابطه با جلسه کنکور کارشناسی ارشد خدمتتان بیان میگردد؛ امید است که این نکات ساده و در عین حال مهم، برای شما بزرگواران مفید فایده واقع گردد.(در واقع قسمت اعظم تلاش شما در فرآیند مطالعه و عبور از این کنکور، مربوط به خود جلسه کنکور و چند روز قبل از آن میباشد که متاسفانه بسیاری از دوستان در اثر مواجهه با مشکلاتی ساده، ناتوان از پیاده کردن دانش خود در جلسه کنکور میشوند. لذا توصیه میگردد که موارد زیر را با دقت و بطور کامل مطالعه فرموده و آنها را جدی بگیرید).
توصیه های مربوط به قبل و حین جلسه کنکور
1. از آنجا که برای خیلی از دوستان مطالعه نکردن در روز قبل از کنکور امکان ندارد، توصیه میشود که فقط چکیدهها و فرمولهای مهم مرور شود(به هیچ وجه مطالب جدید مطالعه نکنید).
2. به برنامه غذایی خود در روزهای نزدیک به کنکور توجه جدی نمائید(تا حد امکان غذا از مکانهایی تامین شود که به بهداشتی بودن غذا مطمئن داشته باشید).
3. سعی کنید که در آرامش کامل به سر ببرید و به شایعات و حرفهای پراکندهای که در مورد کنکور گفته میشود اصلاً توجه نکنید.
4. شب قبل از کنکور سعی کنید زود بخوابید.(چند شب مانده به کنکور را زودتر از روال گذشته بخوابید تا با مشکل مواجه نشوید.)
5. برای اینکه راحت بخوابید، هیچ کاری لازم نیست انجام دهید، نه قرص خواب ، نه ورزش سنگین و خسته کننده ، نه ماست و دوغ و نه هیچ چیز دیگر ، این شب هم مثل شبهای دیگر خیلی عادی بخوابید . سعی کنید قبل از خواب یک دوش آب ولرم بگیرید و بعد راحت بخوابید . فقط یادتان باشد، صبح باید به موقع بیدار شوید.
6. به همه شما، بخصوص دوستان خوابگاهی، توصیه میشود که حتماً به چند نفر از اعضای خانواده یا دوستان خود بسپارید که روز کنکور شما را صبح زود بیدار کنند(پارسال یکی از دوستان با وجود زحمت فراوان به علت دیر بیدار شدن از خواب از حضور در سر جلسه کنکور محروم شد و... . آیا می توانید در ذهن خود مجسم نمایید؟)
7. اگر در منزل هستید به اعضای خانوادهتان و اگر در خوابگاه هستید به هم اتاقیهایتان بسپارید که هنگام حرکت به سمت محل برگزاری آزمون، شما را از به همراه داشتن " کارت ورود به جلسه "، " ساعت "(ترجیحا کامپیوتری) و " مداد و پاک کن " مطمئن نمایند.
8. صبحانه بخورید و به هیچ وجه از صبحانه خوردن صرفنظر ننمایید.
9. زود سر جلسه حاضر شوید. چون در مواقع اینچنینی ترافیک یا بد شانسی دور از ذهن نیست. لذا برای رفتن به جلسه ، وقت تان را طوری تنظیم کنندکه خدای نخواسته اگر ماشین خراب شد، اگر اتوبوس پنچرشدو ... شما به موقع برسید. با این کار شما زمینه هرگونه نگرانی را از بین می برید.
10-. ساعت به همراه خود داشته باشید و سعی کنید وقت خود را تنظیم کرده و آن را تلف نکنید و در زمان تعیین شده برای هر درس به سوالات پاسخ دهید.
11. یکی از حالاتی که برای تعدادی از داوطلبان در ساعاتی قبل از برگزاری آزمون رخ می دهد«احساس فراموشی» مطالبی است که به خوبی فراگرفته اند . توجه بفرمائیدکه این «احساس» کاذب است و وقوع آن طبیعی است و معمولاً در همان دقایق اول شروع آزمون با گرم شدن ذهن از بین می رود. لذا به هیچ عنوان نگران استرس یا هول شدن نباشید. استرسی هم اگر وجود داشته باشد فقط تا پخش دفترچه اول است بعد از آن چنان درگیر سوالات می شوید که استرس یادتان می رود .
12. سر جلسه به هیچ عنوان فکر نکنید که خراب کردهاید و تمرکز خود را به هم نزنید. اگر سر جلسه بدانید که بقیه چقدر خراب کرده اند و وضعیتشان چگونه است مطمئناً نتیجه بهتری خواهید گرفت(خود من دو سال پیش سر جلسه به علت سخت بودن سوالات فکر کردم که خیلی خراب کردهام و به همین خاطر هول شدم و آخر آزمون 5 سوال را همینطور جواب دادم، در صورتی که اگر می دانستم که نسبت به سایر داوطلبان وضعیتم بهتر است و آن 5 سوال را جواب نمی دادم، مطمئناً رتبهام خیلی بهتر از این می شد).
13. به خدا توکل کنید . از خدا بخواهید که آن چه را که مصلحتتان است رقم بزند. بعد از نماز صبح چند دقیقه با خدا خلوت کنید .
توصیه ها ی مربوط به جلسه کنکور
چند روز بیشتر به آزمون کارشناسی ارشد امسال باقی نمانده است . اگر به میزان کافی مطالعه کردهاید(البته بطور جدی) در قبولی خود تردید نکنید. آن چیزی که الان ممکن است برای شما مهم باشد این است که سر جلسه آزمون بتوانید تمام توانائی خود را در چند ساعت در برگه پاسخنامه وارد کنید و ثمره تلاش چند ماهه خود را برداشت کنید و همین موضوع تا حدی برایتان استرسزا خواهد بود. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که شما باید از قبل نسبت به چگونه مطرح شدن سوالات آمادگی داشته باشید و در صورتی که سوالات بصورت نامتعارف مطرح شوند ( مثلا خیلی سخت باشند یا خیلی آسان ) بتوانید کنترل و مدیریت مناسبی را اعمال کنید .
اگر سوالات سخت باشد، چه کنم ؟
اگر سوالات امسال نسبت به سالهای قبل سخت بود و یا از قسمتهایی که قبلاً سوالی مطرح نمیشد سوال مطرح شود، اکثر داوطلبان از لحاظ روحی بهم می ریزند.
اگر سوالات امسال نسبت به سالهای قبل سختتر بود و یا سوالات نامتعارفی مطرح شد، به موارد زیر توجه داشته باشید:
1 . کنکور یک مسابقه است نه یک امتحان. در امتحان شما اگر زیر 10 بگیرید قبول نشدهاید، اما در مسابقه نمره خاصی ملاک نمی باشد، بلکه شما نباید از تعداد مشخصی عقبتر باشید. در مسابقه (کنکور) ممکن است یک شخص با نمره 18 رد شود ( چون اکثرا 20 یا 19 گرفته اند ) و یا با نمره 9 نفر اول شود. پس سختی سوالات ممکن است که نمره شما را پائین بیاورد اما اگر بتوانید تمرکز خود را حفظ کنید، رتبه شما را تحت تاثیر قرار نخواهد داد .
2 . اگر آزمون سخت بود، از عباراتی اینچنینی استفاده کنید تا روحیه شما افت نکند: " من که نمی تونم حل کنم وای به حال بقیه " ، " اگه سخته برای همه سخته " ، " همه موندن چیکار کنن " و ...
3 . اگر سوالات سخت بود، سعی کنید سوالات راحت و متوسط را از دست ندهید. همین سوالات هستند که رتبهها را تعیین خواهند کرد و الکی روی سوالاتی که می دانید قبلاً نمونه آن را حل نکردهاید وقت تلف نکنید و سعی نکنید سر جلسه درس یاد بگیرید .
4 . شانسی نزنید و ارزش سوالاتی که درست جواب داده اید را از بین نبرید .
5 . با سوالات لج نکنید(به هیچ وجه روی یک سؤال، بیش از حد، مکث نکنید). حتی اگر بتوانید به سؤالی بعد از چند دقیقه پاسخ دهید، باز هم به تلف کردن وقتش نمی ارزد، زیرا در همان سری سؤالات، خیلی سؤال های آسان تری هست، که حتماً می توانید به آن ها جواب دهید و یا اینکه از کجا معلوم سوال غلط نباشد؟ حال اگر با این کار (یعنی اتلاف وقت زیاد برای حل یک سؤال سخت) در انتهای آزمون، وقت کم بیاورید و مثلاً نتوانید 10 سؤال آخر را بخوانید ، مطمئن باشید بین آنها حداقل 3 یا 4 سؤال بوده که به راحتی با یک نگاه قابل پاسخ دادن بوده و شما آن ها را در ازای حل یک سؤال سخت از دست داده اید.
(تازه معلوم نیست مسئله ای که آدم با آن 4-5 دقیقه کلنجار برود حتماً هم درست حل شده باشد! ) در ضمن اگر درنهایت بین دو گزینه شک داشتید واز غلط بودن دو گزینه ی دیگر هم مطمئن بودید، طبق حساب احتمالات و اصول منطق، بایستی به صورت تصادفی یکی از دوگزینه ی باقی مانده را بزنید. امتیازات حاصل از این عمل ، طبق حساب احتمالات به نفع شماست. به جزء این حالت، در هیچ حالت دیگری گزینهای را به صورت تصادفی انتخاب نکنید.
ارزش تمام سوالات یکسان است. در مورد سوالاتی که قبلاً مسلط بودهاید اما سر جلسه نمیتوانید آنها را حل کنید لجتان نگیرد که حتما باید حلش کنم. این کارها وقت را خواهد گرفت.
اگر سوالات راحت بودند، چه کنم ؟
1 . الکی خوشحال نشوید . سوالات راحت بدترین نوع سوالات هستند .
2 . سوالات متوسط به بالا را از دست ندهید. چون سوالات راحت را اکثراً جواب دادهاند و سوالات سخت هستند که رتبه شما را مشخص خواهند کرد .
3 . روی همه سوالات تلاش کنید و زود اشباع نشوید(البته بعد از اینکه یکسری کل تستها را زدیم و وقت اضافه داشتیم اجازه داریم که روی سوالات سختتر وقت بگذاریم).
سایر توصیه ها:
مهمترین ویژگی سؤال های تستی تنظیم وقت است. بنابراین مهمترین کار، توجه به زمان پاسخگویی به سؤالهاست که روی دفترچه های آزمون برای هردرس ، زمان خاصی مشخص شده است که داوطلبان عزیز باید به آن توجه نمایند.
1- در تنظیم وقت نه آنقدر وسواس به خرج دهید که هر لحظه به ساعت نگاه کنید و نه آقدر بی خیال شوید که آخر هردرس به ساعت نگاه کنید.
2- بعضی داوطلبان در پاسخ دادن به سؤالهای کنکور، روش های مختلفی دارند. مثلاً اول از یک درس خاص شروع می کنند. ترتیبی که در دفترچه سؤال های رعایت شده تقریباً منطقی ترین ، شکل است وبهتر است همان ترتیب را رعایت کنید.
چرا که زیاد ورق زدن دفترچه و از این درس به آن درس پریدن ، خودبخود باعث نگرانی و سردرگمی می شود. اما این در حد توصیه است. ممکن است کسی در درس خاصی ، استعداد و توانایی ویژه ای داشته باشد یا علاقه خیلی زیادی به یک درس بخصوص داشته باشد و بتواند با سرعت زیادی به آن ها پاسخ دهد. در این صورت تصمیم با خود اوست .
اما حتماً این مورد را رعایت کنید که هر درس را که برای پاسخگویی انتخاب کرده اید، تا وقتی تمام نشده به سراغ درس دیگری نروید. چون وقت محدود است و ممکن است نتوانید دوباره به سراغ سؤال هایی که قبلاً پاسخ نداده اید، برگردید.
3- نکته بسیار مهمتر اینکه، اگر ترتیب درسها را رعایت نکردید، یا اگر سؤالی را بدون پاسخ گذاشتید، در پاسخنامه هم شماره سؤال ها را کنترل کنید. چون علامت زدن اشتباه سؤالها در برگه پاسخنامه یکی از اشتباهات رایج کنکور است، که باعث میشود با همین اشکال کوچک تا انتهای پاسخنامه ، جوابها را اشتباه علامت بزنید. پس بهتر است هر از گاهی شماره سؤال پاسخنامه را با شماره سؤال دفترچه آزمون کنترل نمایید.
4- محل گزینهی صحیح را کاملاً پرکنید (وسواس هم به خرج ندهید). در صورت حذف یا تعویض گزینهی انتخاب شده، محل پاسخ قبلی را به طور کامل پاک کنید.
5- در پاسخگوئی به سؤالهای هر درس، خوب است که از همان سؤال اول شروع کنید . هرسؤالی را که شک دارید یا اصلاً پاسخ آن را نمی دانید(کنارسؤال) علامت بزنید و از آن بگذرید . مثلاً برای سؤال های سخت علامت (-) و آن هایی که شک دارید علامت (*) بگذارید. به این ترتیب سؤالهایی را که مطمئنید بلد هستید، تا آخر پاسخ دهید. باز هم تکرار می کنیم حواستان به شماره سؤالها در پاسخ نامه باشد، به این ترتیب خیالتان راحت می شود. سؤالهایی را که میدانستید پاسخ دادهاید، برای بار دیگر به سراغ سؤالهایی بیائید که علامت (*) خوردهاند و روی آنها شک داشتهاید.
(حواستان به وقت هم هست) وقتی در دور اول به سؤال ها پاسخ می دهید، ذهن شما فعال می شود و خیلی چیزها که در اثر نگرانی فکر میکردید یادتان رفته، به یادتان میآید. در دوردوم ، به احتمال زیاد به خیلی از سؤالهایی که شک داشتهاید، پاسخ میدهید. در آخر به سؤالهایی که اصلاً بلد نیستید نگاهی بیاندازید شاید بتوانید به بعضی از آنها پاسخ دهید. اما به هیچ وجه روی سؤالی بیش از حد مکث نکنید، حتی اگر بتوانید به سؤالی بعد از چند دقیقه پاسخ دهید بازهم به تلف کردن وقتش نمی ارزد.
چون در درسهای دیگر خیلی سؤال های آسان تری هست که ممکن است وقت نگاه کردن به آنها را از دست بدهید.
1- تکلیف هردرس را مشخص کنید، بعد به سراغ درس دیگر بروید و هیچ وقت به فکر این نباشید که دوباره سراغ درسهای قبلی برگردید.
2- از همین اول، برای خودتان مشخص کنید که قرار است روی سؤالهای هر درس ، فقط دو بار مرور داشته باشید و در آخر هم یک مرور کلی و خیلی سریع و در ضمن آن، کنترل شماره سؤالها روی پاسخ نامه. اگر قرار باشد مرورها بیش از دوباره باشد، شما از اول با عجله به سؤالها پاسخ میدهید و این باعث می شود احتمال اشتباه شما زیادتر شود. بنابراین نه یک بار و نه چندبار ، فقط دو بار مرور و بار سوم برای سؤالهایی که اصلاً پاسخ آنها را نمی دانید، که البته اگر سرنخی پیدا نکردید خیلی سریع از آنها بگذرید.
3- قبل از اینکه به گزینهها توجه کنید، اصل سؤال را خوب بخوانید و اگر میتوانید جواب آنرا در ذهن خود بیابید. خیلی وقتها توضیحات سؤال، شما را به پاسخ صحیح هدایت می کند، به بعضی کلمههای کلیدی هم دقت کنید. کلماتی مثل : کدام یک درست است ، کدام نیست ، چه نامیده می شود ، چگونه است، کدام مهم تر است ، کدام نادرست است ، کمترین ، بیشترین ، حداکثر، حداقل ، مقایسه کنید و کلماتی از این قبیل
4- به سؤالهایی که نتوانسته اید پاسخ دهید، اصلاً فکر نکنید. حتی نفرات اول کنکور هم به بعضی سؤالها نمی توانند پاسخ دهند و این یک امر طبیعی است. تازه نفرات صدم و دویستم و... کنکور هم که حتماً جزو قبولیها هستند به خیلی از سؤالها نمی توانند پاسخ دهند.
5- به سؤالهایی که همان اول با دقت و اطمینان پاسخ داده اید، هرگز برنگردید ، معمولاً اولین حدس صحیح ترین است. بعضی وقت ها وسواس زیاد باعث می شود شما پاسخ های صحیح را پاک کنید و به جای آن پاسخ غلط را علامت بزنید. بنابراین مرور دوم را فقط برای سؤالهایی که شک دارید اختصاص دهید.
6- بین پاسخ دادن به دو درس، لحظه کوتاهی استراحت کنید. بخصوص چشم ها وقتی به چیزی خیره شوند زود خسته می شوند. مثلاً برای لحظهای چشم هایتان را ببندید. (حتی به کوتاهی 10 ثانیه). فراموش نکنید شما سر جلسه کنکور هستید و مهمترین کار شما پاسخ دادن به سؤال هاست، بنابراین فکرهای دیگر را کنار بگذارید.
7- از همین اول، خودتان را آماده کنید برای اینکه پاسخ بعضی سؤالها را نمیدانید. معمولاً داوطلبان وقتی چند سؤال اول را نتوانند پاسخ دهند، روحیه خود را از دست می دهند. خودتان را برای چنین وضعیتی آماده کنید. شما صدها سؤال دیگر دارید که می توانید به خوبی به آنها پاسخ دهید. بنابراین روحیه خودتان را تقویت کنید و به این چیزها توجهی نکنید.
8- چرا اینقدر طرف منفی، قضیه را می گیرید، خوشبین باشید. واقعاً روحیه مثبت در موفقیت تاثیر زیادی دارد. ما کاری میتوانیم انجام دهیم که به توانایی انجام آن ایمان داشته باشیم. داشتن اعتماد به نفس باعث می شود فکر شما هم با جریان قویتری کارکند. باخودتان بگویید، «من میتوانم» و به این گفته هم اعتقاد داشته باشید.
9- چون قرار است نزدیک به 4 ساعت در سر جلسه کنکور، حضور فعال داشته باشید لذا به منظور حفظ این وضعیت ، توصیه می شود در حین اجرای آزمون از کاکائو استفاده کنید. شما با گذاشتن یک عدد کاکائو در دهان خود کالری مورد نیاز بدن و مغز را تا انتهای آزمون تامین کردهاید.
توصیه آخر و خیلی مهم: برای اینکه بتوانید نکات مربوط به سر جلسه کنکور(تنظیم وقت، نحوه پاسخگویی و ...) را به خوبی سر جلسه کنکور پیاده نمایید، از دوستانی که در کنکورهای آزمایشی شرکت ننمودهاند تقاضا میشود که حتماً در مدت باقیمانده تا کنکور، حداقل دو کنکور سراسری سالهای قبل را انتخاب نموده و از خود کنکور بگیرید؛ چرا که اجرای تکنیکهای لازم برای پاسخگویی به سوالات بدون تمرین و تجربه قبلی امری نشدنی است.
شاید بعضی از دوستان مطرح نمایند که سوالات کنکورهای قبلی را طی مراحل مطالعه قبلی جواب دادهاند و برای کنکور آزمایشی مناسب نمی باشد. اما بنده به هزار و یک دلیل به دوستانی که در طی سال در کنکورهای آزمایشی شرکت نکردهاند توصیه اکید مینمایم که حتی با تکراری بودن سوالات، این کار را انجام دهید، مطمئنم که به نتایج شگرفی دست خواهید یافت(خودم نیز از این دسته بودم و با برگزاری 3 کنکور در طی 10 روز مانده به کنکور اصلی به تکنیکهای مناسبی برای پاسخگویی دست یافتم).به نتیجه آزمون توجه ننمایید، فقط سعی نمایید در طی این کنکورهای فرضی، به تکنیکهای مناسبی برای پاسخگویی به سوالات دست یابید.
از شما تقاضا میگردد که به موارد بالا -که بعضاً خیلی هم ساده اند- توجه کافی نمایید. چرا که برگرفته از تجربیات بنده و خیلی از دوستان کنکوری شما در سال های قبل است که با در نظر نگرفتن بعضی از این نکات- هر چند ساده- با مشکل جدی مواجه شدهاند.