ماییم و نوای بی نوایی

نظر

    منافع هدفمندسازی یارانه های انرژی

 ü         1- کاهش سهم طبقات درآمدی بالا و افزایش سهم طبقات درآمدی پائین از یارانه ها

ü       2- منطقی شدن مصرف حامل های انرژی و جلوگیری از قاچاق این نوع کالا

ü       3- اصلاح نسبی قیمتها، افزایش بهره وری و رقابت پذیری اقتصادی

ü       4- شفاف سازی بودجه دولت و کاهش اتلاف منابع

ü       5- جایگزین کردن تدریجی طرح های رفاه اجتماعی به جای پرداخت یارانه ها

ü       6- اصلاح ساختار درآمد- هزینه بنگاه های تولید کننده کالاهای یارانه ای

 ü         7- اقتصادی شدن پروژه های تامین انرژی از منابع تجدید پذیر

ü       8- بهبود فناوری تولید حامل های انرژی

ü       9- بهره گیری از یارانه پرداختی دولت به سوخت ، در جهت سازندگی

ü       و توسعه کشور و بهبود شرایط زنگی مردم

ü       10- ایجاد شغلهای مرتبط در زمینه استفاده بهینه از حاملهای انرژی در سراسر کشور  

تجربه دیگر کشورها در هدفمند سازی یارانه ها:

ü       لهستان  

ü       هدفمندسازی یارانه انرژی در لهستان بخشی از برنامه اصلاحات اقتصادی پس از فروپاشی نظام سوسیالیستی را تشکیل می‌داد که موفق‌ترین برنامه در گروه کشورهای بلوک شرق بود. بر اساس بسته مذکور، پرداخت یارانه صنایع به روش شوک درمانی قطع شد. انضباط مالی دولت تحت کنترل شدید قرار گرفت، رشد تورمی دستمزدها متوقف و نرخ بهره افزایش یافت. با حمایت صندوق بین‌المللی پول، پول ملی تضعیف شد و برنامه خصوصی‌سازی به همراه آزادسازی قیمت‌ها اجرا شد. همچنین قوانین تجارت خارجی به منظور تسهیل صادرات و جذب سرمایه‌گذاری خارجی اصلاح شد.  

ü       آثار کوتاه مدت حاصل از اجرای برنامه فوق کاهش ??‌درصدی تولیدات صنعتی و رشد ?/??‌درصدی بیکاری بود. در مقابل نرخ تورم که در اواخر سال ???? به ????‌ درصد رسیده بود در سال ???? به ??‌ درصد کاهش یافت.

ü      با تقویت بخش خصوصی، به تدریج آثار اولیه رفع و این بخش به موتور محرک اقتصاد تبدیل شد و با ایجاد ???‌ هزار فرصت شغلی توسط این بخش در سال ???? نرخ بیکاری کشور کاهش قابل توجهی یافت.

ü      بلغارستان

ü      فرآیند اصلاح یارانه‌های انرژی در بلغارستان بسیار موثر بوده است و از سال 1998 سهم یارانه‌ها از تولید ناخالص داخلی روند کاهشی داشته و از 2/5 درصد به 0/7 درصد در سال 2000 رسیده است. در سال‌های 2001 و 2002 سهم یارانه‌ها از تولید ناخالص داخلی به 0/4 درصد کاهش یافته است.

اندونزی

دولت نیاز به کاهش یارانه‌های نفتی را به این شرط که به خانوارهای فقیر بیش از حد فشار وارد نشود، ضروری می‌داند. هدف از انجام این طرح پرداخت یارانه به قشر فقیر است. علاوه بر این دولت باید حداقل بخشی از هزینه یارانه‌های نفت را صرف کاهش فقر، توسعه آموزش، توسعه حمل و نقل عمومی، ارتقا خدمات بهداشتی و دیگر برنامه‌های توسعه اجتماعی کند. افزایش مستقیم درآمد ممکن است بسیار موثرتر از حمایت غیرمستقیم از طریق یارانه‌ها از جمله یارانه‌های نفتی باشد.

چین

چشم‌انداز آزاد سازی بخش انرژی با این فرض در نظر گرفته می‌شود که دولت به تدریج پرداخت یارانه‌ها را در این بخش و طی ده سال

 2010-2000 حذف خواهد نمود. به عبارت دیگر تا سال 2010 قیمت انواع حاملهای انرژی تابعی از هزینه اقتصادی عرضه آن بوده و از شرایط بازار‌های بین المللی انرژی در نقاط مختلف جهان پیروی خواهد کرد.

ترکیه:

در سال 2004 پارلمان ترکیه طرحی را به تصویب رساند که طی آن هزینه‌های تولید نفت داخل آن کشور اصلاح شد، قیمت برای مصرف‌کننده آزاد گردید و شرکت‌های پالایش نفت دولتی، به بخش خصوصی واگذار شد. برنامه خصوصی‌سازی شرکت‌های پالایش نفت از 2005 آغاز وتاکنون درجریان است. برای مثال 31/5 درصد از شرکت پالایش نفت ترکیه که 80 درصد نفت این کشور درآن پالایش می شود در سال 2007 به سرمایه گذاران بخش خصوصی فروخته شد.